Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w styczniu br. wyniosła 184,7 EUR/100 kg i wobec grudnia 2014 r. wzrosła nieznacznie – o 0,4%, informuje FAMMU/FAPA. W skali roku ceny były o 3,6% niższe, a wobec średniej z lat 2010-14 – o 2,1% wyższe. W styczniu kurczęta podrożały w 11 państwach członkowskich, w największym stopniu w Portugalii (+12%). W 11 krajach ceny brojlerów w styczniu obniżyły się, najbardziej w Rumunii (-4,7%). Ceny polskich kurcząt spadły o 4,1% do 119,6 EUR/100 kg i były ponownie najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 65% średniej unijnej. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (260-264 EUR/100 kg). Ceny kurcząt w UE obniżały się sukcesywnie od początku sierpnia 2014 r. Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. Nieznaczny wzrost notowań w grudniu i styczniu był wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.