WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w styczniu br. wyniosÅ‚a 184,7 EUR/100 kg i wobec grudnia 2014 r. wzrosÅ‚a nieznacznie – o 0,4%, informuje FAMMU/FAPA. W skali roku ceny byÅ‚y o 3,6% niższe, a wobec Å›redniej z lat 2010-14 – o 2,1% wyższe. W styczniu kurczÄ™ta podrożaÅ‚y w 11 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich, w najwiÄ™kszym stopniu w Portugalii (+12%). W 11 krajach ceny brojlerów w styczniu obniżyÅ‚y siÄ™, najbardziej w Rumunii (-4,7%). Ceny polskich kurczÄ…t spadÅ‚y o 4,1% do 119,6 EUR/100 kg i byÅ‚y ponownie najniższe w caÅ‚ym ugrupowaniu, stanowiÄ…c 65% Å›redniej unijnej. NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (260-264 EUR/100 kg). Ceny kurczÄ…t w UE obniżaÅ‚y siÄ™ sukcesywnie od poczÄ…tku sierpnia 2014 r. Na spadek cen wpÅ‚yw miaÅ‚y czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. Nieznaczny wzrost notowaÅ„ w grudniu i styczniu byÅ‚ wspierany rosnÄ…cym eksportem do krajów trzecich, zwÅ‚aszcza na rynki afrykaÅ„skie i azjatyckie.