Unia Europejska zniosła trwający od pięciu lat zakaz importu mięsa drobiu z Indii, jednak z zachowaniem kontroli dostaw, podaje FAMMU/FAPA. Produkty mięsne eksportowane do UE, w tym pęcherze i jelita pochodzące ze świeżego mięsa drobiu domowego, łącznie z mięsem dzikiego ptactwa łownego i ptactwa łownego hodowlanego, muszą posiadać certyfikat zdrowia wystawiony przez odpowiednie władze indyjskie, informuje FAMMU/FAPA. Zakaz importu do UE został wprowadzony ze względu na epidemię ptasiej grypy w Indiach przed pięcioma latami. Obecnie Indie eksportują różne produkty, w tym jaja i przetwory drobiowe o wartości 5 mld INR (ok. 62 mln EUR) rocznie, z czego 20-25% trafia do UE. Ze względu na restrykcyjne wymogi jakościowe UE, niewiele indyjskich zakładów będzie kwalifikowało się do wysyłek mięsa drobiu na rynek unijny. Pomimo to, zniesienie zakazu przez UE to bardzo dobra wiadomość dla sektora drobiu Indii, ponieważ poprawią się również perspektywy eksportu na inne rynki. W 2013 r. produkcja drobiu w Indiach sięgnęła 3,5 mln ton i w ciągu roku nie uległa znaczącej zmianie, a roczne spożycie na jednego mieszkańca wyniosło 2,8 kg.