W dobie mechanizacji oraz szybkiego postępu techniki wielu producentów żywności zapomina o najważniejszych aspektach tej działalności, czyli sposobie wytwarzania i jakości wyrobów. Są jednak takie firmy jak Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo-Usługowe (PPHU) „MARKAM” położone w Kasince Małej, dla których jakość wytwarzanych produktów ma ogromne znaczenie.
Wieloletnie doświadczenie firmy wskazuje na mądrą i przemyślaną strategię postępowania od początku jej działalności. Wówczas zdecydowano o doskonałym umiejscowieniu zakładu z dala od firm emitujących zanieczyszczenia w postaci dymu lub kurzu przemysłowego oraz hałasu, co ma znaczący wpływ na jakość produkowanych surowców.
Kontynuacją pozytywnych działań firmy jest uprawianie własnych zbóż w Gospodarstwie Rolnym w Cichawie, w niezwykle malowniczym regionie, charakteryzującym się czystym powietrzem i glebą. W nieskażonym środowisku rosną zboża, z których zakład wytwarza pasze dla zwierząt hodowlanych.
Nie ulega wątpliwości, że skutkiem produkowania pasz z surowca z własnego gospodarstwa rolnego, pochodzących z własnej wytwórni, jest możliwość pełnej kontroli żywienia zwierząt. Daje też gwarancję, że pozyskiwany surowiec mięsny do dalszego przerobu jest całkowicie bezpieczny i pozbawiony wszelkich dodatków szkodliwych dla zdrowia ludzi.
Firma „Markam” jest znakomitym przykładem na doskonałe połączenie nowoczesności i tradycji. Bowiem z jednej strony stosuje bardzo nowoczesne maszyny by usprawnić proces produkcji, z drugiej dba o stosowanie tradycyjnych receptur w czasie wytwarzania.
Naturalność to z pewnością jedno z ważniejszych haseł przyświecających właścicielom firmy. Zakład wykorzystuje w pełni potencjał regionu, korzystając z wędzarni opalanych drewnem, co nadaje specyficzny zapach oraz niepowtarzalny smak wyrobom z Kasinki. Wyjątkowości tym produktom dodaje także fakt, że woda używana przy produkcji wędlin pochodzi ze źródła położonego na zboczu góry Szczebel, wysoko ponad siedzibami ludzkimi i również ona przyczynia się do tego, że wyroby posiadają niepowtarzalne walory smakowe.
Dbanie o każdy szczegół produkcji, od umiejscowienia firmy, poprzez własną hodowle zbóż, produkcję pasz i doskonałe warunki hodowli zwierząt we współpracy z Wydziałem Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, aż po stosowanie naturalnych i tradycyjnych metod wytwarzania, skutkuje tym, że Zakład ”Markam” jest laureatem wielu prestiżowych nagród.
Jednym z wyróżnień jest godło POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ dla następujących produktów: Boczek domowy z Kasinki, Kiełbasa swojska tradycyjna z Kasinki, Kiełbasa krakowska z Kasinki, Synecka tradycyjna z Kasinki. Jest to wyjątkowa nagroda przyznawana dla producentów oryginalnych wędlin tradycyjnych, gwarantująca klientowi najwyższą jakość.
Wspomniane wyżej produkty mięsne uzyskały także inną nagrodę. Otóż w Programie Najwyższa Jakość Quality International firma otrzymała Certyfikat przyznania Srebrnego Godła Najwyższa Jakość Quality International 2014 w kategorii QI PRODUCT - produkt najwyższej jakości. Program Najwyższa Jakość Ouality International organizowany jest pod patronatem Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, Klubu Polskie Forum ISO 9000 i Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Doceniono fachowość, obiektywizm i profesjonalizm oraz najwyższą jakość produktów oferowanych przez firmę.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo-Usługowe (PPHU) „MARKAM” należy z pewnością do czołówki firm produkujących wędliny i inne produkty mięsne. Wieloletnie doświadczenie, znajomość tradycyjnych receptur i wykorzystanie w pełni potencjału regionu sprawiło, że klienci otrzymują dziś produkty najwyższej jakości – pozbawione zbędnych konserwantów, zdrowe oraz pełne smaku.