Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okesie 15–21.11.2021 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena żywca wieprzowego, podobnie jak w poprzednim tygodniu, przeciętnie wyniosła 4,18 zł/kg. Była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.
W UE w listopadzie br. spadek cen żywca wieprzowego uległ wyhamowaniu. W trzecim tygo-dniu tego miesiąca cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie średnio 128,58 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 128,68 EUR/100 kg przed tygodniem. Była ona o 1% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 6% niż- sza niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 117,84 EUR/100 kg i była o 10,74 EUR (o 8%) niższa niż średnio w UE oraz o 9,73 EUR (o 8%) niższa niż w Niemczech.
W trzecim tygodniu listopada br. cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 6,18 zł/kg wobec 6,20 zł/kg tydzień wcześniej. Półtusze były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż w analogicznym okresie 2020 r.