Otwieramy sklep mięsny — jakie akty prawne regulują wymagania sanitarno — epidemiologiczne?
Do najważniejszych aktów prawnych określających wymagania sanitarno — epidemiologiczne przy otwarciu i prowadzeniu sklepu lub stoiska mięso — wędliny możemy zaliczyć:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541, z późn. zm.),
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1),
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 2017 r., poz. 2285),
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Warto przed planowaną inwestycją zapoznać się z ich treścią i dodatkowo skonsultować działalność żywnościowo-żywieniowej z powiatowym inspektorem sanitarnym miejscowo właściwym ze względu na lokalizację obiektu, który będzie sprawował bezpośredni nadzór nad prowadzoną działalnością.