Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w czerwcu br. wyniosła 199,83 EUR/100 kg i była o 135% wyższa niż w maju podaje FAMMU/FAPA. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta podrożały o 4,3%, a w stosunku do średniej pięcioletniej – o 10,1%.
W czerwcu br. największy wzrost cen w skali miesiąca zanotowano we Włoszech (+5%). W sześciu państwach UE ceny obniżyły się, w tym również w Polsce (-1,4% do 148,1 EUR/100 kg). Polskie kurczęta pozostały najtańsze w całej UE (74%
średniej unijnej) przed bułgarskimi i brytyjskimi. W czerwcu najgłębszy spadek cen bojlerów miał miejsce w Bułgarii (-9%). Najwięcej płacono za kurczęta w Finlandii, Niemczech i Danii (260-269 EUR/100 kg). Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym pod koniec ubiegłego roku stopniowo obniżały się, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt. W pierwszych czterech miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 373,4 tys. ton mięsa z kurcząt – o 1,5% mniej niż przed rokiem. Od połowy marca br. ceny kurcząt w UE ponownie wzrastały z uwagi na niższą o ok. 3% podaż żywca w I kwartale br. wobec IV kwartału 2012 r. przy wysokich kosztach pasz. Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. liczba ubojów kurcząt średnio w UE była o ok. 1% wyższa niż przed rokiem. Komisja prognozuje, że w tym roku produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy).