Wzrost cen kurcząt na rynku UE w maju br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wzrost cen kurcząt na rynku UE w maju br.

Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w maju br. wyniosła 196,98 EUR/100 kg i była o 1,5% wyższa niż w kwietniu. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta podrożały o ok. 3%, a w stosunku do średniej pięcioletniej – o ok. 9%.

Największy wzrost cen w skali miesiąca zanotowano w Portugalii (+18%), Polsce i Włoszech (+7%). Polskie kurczęta pozostały jednak najtańsze w całej UE (150,3 EUR/100 kg – 76% średniej unijnej) przed litewskimi i brytyjskimi (ok. 153 EUR/100 kg). W maju bojlery najbardziej potaniały w Dani (-5%). Najwięcej płacono za kurczęta ponownie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (257- 269 EUR/100 kg). Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym pod koniec ubiegłego roku stopniowo obniżały się, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt.

W I kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 274 tys. ton mięsa z kurcząt – o ok. 7% mniej niż przed rokiem. Od połowy marca br. ceny kurcząt w UE ponownie wzrastały z uwagi na niższą o ok. 3% podaż żywca w I kwartale br. wobec IV kwartału 2012 r. przy wysokich kosztach pasz. Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. liczba ubojów kurcząt średnio w UE była o ok. 1% wyższa niż przed rokiem. Najwyższy wzrost zanotowano na Litwie (+8,7%) i w Polsce (+8,2%), a najgłębszy spadek w Danii (-27%). Komisja prognozuje, że w tym roku unijna produkcja drobiu wzrośnie nieznacznie – o 0,7% do 12,24 mln ton, co będzie prawdopodobnie miało wpływ na utrzymywanie się cen na wysokim poziomie.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej
 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.