Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w maju br. wyniosÅ‚a 196,98 EUR/100 kg i byÅ‚a o 1,5% wyższa niż w kwietniu. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczÄ™ta podrożaÅ‚y o ok. 3%, a w stosunku do Å›redniej piÄ™cioletniej – o ok. 9%.
NajwiÄ™kszy wzrost cen w skali miesiÄ…ca zanotowano w Portugalii (+18%), Polsce i WÅ‚oszech (+7%). Polskie kurczÄ™ta pozostaÅ‚y jednak najtaÅ„sze w caÅ‚ej UE (150,3 EUR/100 kg – 76% Å›redniej unijnej) przed litewskimi i brytyjskimi (ok. 153 EUR/100 kg). W maju bojlery najbardziej potaniaÅ‚y w Dani (-5%). NajwiÄ™cej pÅ‚acono za kurczÄ™ta ponownie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (257- 269 EUR/100 kg). Ceny kurczÄ…t brojlerów na rynku unijnym pod koniec ubiegÅ‚ego roku stopniowo obniżaÅ‚y siÄ™, m. in. w wyniku redukcji przez KomisjÄ™ EuropejskÄ… refundacji wywozowych dla mrożonego miÄ™sa kurczÄ…t.
W I kwartale br. UE wyeksportowaÅ‚a do krajów trzecich 274 tys. ton miÄ™sa z kurczÄ…t – o ok. 7% mniej niż przed rokiem. Od poÅ‚owy marca br. ceny kurczÄ…t w UE ponownie wzrastaÅ‚y z uwagi na niższÄ… o ok. 3% podaż żywca w I kwartale br. wobec IV kwartaÅ‚u 2012 r. przy wysokich kosztach pasz. WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. liczba ubojów kurczÄ…t Å›rednio w UE byÅ‚a o ok. 1% wyższa niż przed rokiem. Najwyższy wzrost zanotowano na Litwie (+8,7%) i w Polsce (+8,2%), a najgłębszy spadek w Danii (-27%). Komisja prognozuje, że w tym roku unijna produkcja drobiu wzroÅ›nie nieznacznie – o 0,7% do 12,24 mln ton, co bÄ™dzie prawdopodobnie miaÅ‚o wpÅ‚yw na utrzymywanie siÄ™ cen na wysokim poziomie.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej