Polska jest jednym z wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej, a polskie mięso z gęsi, ze względu na wysoką jakość, cieszy się dużym uznaniem wśród zagranicznych konsumentów.
Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W 2017 r. wpływy z eksportu polskiej gęsiny na rynek niemiecki osiągnęły 75 mln EUR, co stanowiło około 83% całkowitej wartości eksportu tego asortymentu z Polski. Drugim odbiorcą polskiej gęsiny w UE jest Francja (9,5 mln EURi 5% udziału w wartości). Poza kraje UE mięso i podroby z gęsi eksportowane są do Hongkongu – w 2017 r. wartość wywozu tego asortymentu wyniosła 8,5 mln EUR.
W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. wartość eksportu mięsa i podrobów z gęsi wyniosła 12 mln EUR i była o 50% większa niż w tym samym okresie 2017 r.
Źródło: KOWR
Partnerzy portalu