Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO, po utrzymującym się od lipca 2023 r. spadku, w lutym 2024 r. po raz pierwszy odnotował wzrost. Wyniósł on średnio 112,4 pkt i był o 2 pkt wyższy w stosunku do stycznia br., ale o 0,9 pkt niższy niż w lutym 2023 r.
Na wzrost indeksu wpływ miał wzrost cen mięsa drobiowego oraz wołowego, do czego przyczynił się większy popyt na ten asortyment ze strony głównych importerów. Ponadto wzrost cen wołowiny wynikał z niższej niż przewidywano podaży z Australii. Jednocześnie nieznacznie wzrosły ceny wieprzowiny, ze względu na wzrost popytu ze strony Chin oraz większe zapotrzebowanie wewnętrzne w Europie Zachodniej w obliczu utrzymującej się ograniczonej podaży.
Źródło: KOWR