W styczniu br. wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych z krajów UE wyniosła 9,3 mld EUR, tj. była nieco wyższa niż przed rokiem. Największy wzrost dotyczył mięsa wieprzowego, warzyw oraz produktów mięsnych sklasyfikowanych, jako podroby oraz pozostałe mięso. W porównaniu
z grudniem 2015 r. w styczniu br. wartość wywozu tych towarów zmniejszyła się. Spadek wartości dotyczył skór i skórek (-96 mln EUR).
W ciągu ostatnich 12 miesięcy (od lutego 2015 r. do stycznia 2016 r.) wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych ze Wspólnoty osiągnęła sumę ponad 129 mld EUR, tj. była o 6% wyższa w porównaniu z podobnym okresem rok wcześniej. W styczniu br. odnotowano wzrost wartości wywozu tych towarów do Stanów Zjednoczonych, Chin, niektórych krajów z Afryki Północnej oraz na Bliski Wschód (w tym do Iranu).
Źródło: FAMMU/FAPA