W czwartym tygodniu listopada 2016 r. odnotowano wzrost krajowych cen żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2016 r. zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 5,02 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% drożej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec ten był o 35% droższy niż rok wcze- śniej.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (zgodnie z danymi KE) wyniosła 152,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 19% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny wzrosły w piętnastu krajach UE (m.in. w Danii – do 143,30 EUR/100 kg oraz w Niemczech – do 159,11 EUR/100 kg), obniżyły się w czterech krajach (m.in. w Hiszpanii – do 140,91 EUR/100 kg), a w dziewięciu krajach ceny nie uległy zmianie (m.in. w Holandii i we Francji, gdzie wyniosły odpowiednio 136,28 EUR/100 kg i 142,00 EUR/100 kg). Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 150,34 EUR/100 kg.
Źródło: Fammu/Fapa