W czwartym tygodniu listopada 2016 r. odnotowano wzrost krajowych cen żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2016 r. zakÅ‚ady miÄ™sne kupowaÅ‚y żywiec wieprzowy przeciÄ™tnie po 5,02 zÅ‚/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% drożej niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. JednoczeÅ›nie żywiec ten byÅ‚ o 35% droższy niż rok wcze- Å›niej.
PrzeciÄ™tna unijna cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych klasy E (zgodnie z danymi KE) wyniosÅ‚a 152,03 EUR/100 kg masy poubojowej schÅ‚odzonej i byÅ‚a o 1% wyższa niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej oraz o 19% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny wzrosÅ‚y w piÄ™tnastu krajach UE (m.in. w Danii – do 143,30 EUR/100 kg oraz w Niemczech – do 159,11 EUR/100 kg), obniżyÅ‚y siÄ™ w czterech krajach (m.in. w Hiszpanii – do 140,91 EUR/100 kg), a w dziewiÄ™ciu krajach ceny nie ulegÅ‚y zmianie (m.in. w Holandii i we Francji, gdzie wyniosÅ‚y odpowiednio 136,28 EUR/100 kg i 142,00 EUR/100 kg). Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 150,34 EUR/100 kg.
ŹródÅ‚o: Fammu/Fapa