Amerykanie uzyskali dostęp do rynku tajskiego dla wołowiny z kością i bez kości, pochodzącej od zwierząt ubitych po 1 kwietnia 2017 r. W przypadku mięsa od zwierząt ubitych przed 1 kwietnia br. nadal będzie obowiązywał zakaz przywozu wołowiny z kością.
Trzeba podkreślić, że władze Tajlandii bardzo skrupulatnie traktują wymogi stosowane w odniesieniu do importu mięsa bez kości, potrafiąc zawrócić cały transport z dość błahego powodu. Tajlandia pozostaje stosunkowo małym rynkiem zbytu dla Amerykanów, tym niemniej coraz więcej eksporterów chce obsługiwać odbiorców tajskich. Liczna grupa punktów gastronomicznych oraz sprzedawców detalicznych w tym kraju jest zainteresowana posiadaniem amerykańskiej wołowiny w swojej ofercie. Amerykanie nadal nie będą mogli sprzedawać do Tajlandii podrobów wołowych oraz przetworów podrobowych. Pomimo zakazu, USA szukają sposobu na wyjaśnienie z władzami tajskimi dokładnej klasyfikacji tych towarów, co mogłoby otworzyć Tajlandię dla jakieś grupy produktów podrobowych, dostarczanych ze Stanów Zjednoczonych.
Źródło: FAMMU/FAPA