W dniach 12–18.08.2019r. za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali średnio 5,88zł/kg, czyli o 3% więcej w porównaniu do poprzedniego tygodnia oraz o 6% więcej niż w zeszłym miesiącu. Jednocześnie żywiec ten był o 20% droższy niż w tym samym okresie 2018 r. Wzrost cen żywca wieprzowego odnotowany został w większości krajów Unii Europejskiej. W drugim tygodniu sierpnia br. średnio w UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 180,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 3% drożej niż przed miesiącem i o 21% drożej niż przed rokiem.
Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej przedstawiała się na poziomie 177,28 EUR/100 kg, o 2,78 EUR niższym niż przeciętnie w UE.
W okresie 12–18.08.2019r. w zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić średnio 8,62zł/kg, o 4% więcej niż tydzień wcześniej i o 6% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze podrożały o 21%.
Źródło: KOWR
Partner portalu