W listopadzie br. Brazylijczycy wyeksportowali mniej mięsa niż w październiku, co w dużej mierze wynikało z osłabienia popytu światowego na białko zwierzęce. Spadek eksportu dotyczył wołowiny, drobiu oraz wieprzowiny, wzrosły za to wysyłki kukurydzy (czterokrotny wzrost do 3,9 mln ton).
W omawianym czasie Brazylijczycy wyeksportowali 82,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 18% mniej niż w październiku br., ale jednocześnie o 14% więcej niż przed rokiem. Ze względu na wyższe koszty produkcji, głównie związane z wyższymi cenami zbóż, eksport mięsa drobiowego z Brazylii w listopadzie br. obniżył się w stosunku do października o 11% do 279,6 tys. ton.
Poziom handlu z listopada br. był zarazem o 21% niższy niż przed rokiem. W listopadzie br. Brazylijczycy wyeksportowali także 44,4 tys. ton wieprzowiny, tj. o 18% mniej niż w październiku. Wieprzowina z Brazylii trafiała przede wszystkim do Rosji.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia