W dniach 22–28.06.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,46 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena zakupu trzody chlewnej była o 19% niższa od notowanej w porównywalnym okresie 2014 r.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w dniach 22–28.06.2015 r. wyniosła 146,47 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 16% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,74 EUR za 100 kg. Mniej niż w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono jedynie: na Łotwie, w Belgii, w Holandii i w Danii.
Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu czerwca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,25 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak o 1% droż- szy niż przed miesiącem i o 6% droższy niż rok wcześniej.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 383,68 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieco (o 0,4%) wyższa niż tydzień wcze- śniej oraz o 4,5% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (318,56 EUR za 100 kg) była wyższa niż: na Łotwie, w Rumunii, na Litwie, w Estonii i na Słowacji.
Zakłady drobiarskie w Polsce w czwartym tygodniu czerwca 2015 r. skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,68 zł/kg, o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 4,5% drożej niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż rok wcześniej. Za indyki płacono przeciętnie 5,80 zł/kg, o 3 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej i o 5 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 2% niższa niż przed rokiem.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR