Ceny zakupu żywca - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny zakupu żywca

W dniach 22–28.06.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,46 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena zakupu trzody chlewnej była o 19% niższa od notowanej w porównywalnym okresie 2014 r.

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w dniach 22–28.06.2015 r. wyniosła 146,47 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 16% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,74 EUR za 100 kg. Mniej niż w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono jedynie: na Łotwie, w Belgii, w Holandii i w Danii.

Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu czerwca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,25 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak o 1% droż- szy niż przed miesiącem i o 6% droższy niż rok wcześniej.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 383,68 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieco (o 0,4%) wyższa niż tydzień wcze- śniej oraz o 4,5% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (318,56 EUR za 100 kg) była wyższa niż: na Łotwie, w Rumunii, na Litwie, w Estonii i na Słowacji.

Zakłady drobiarskie w Polsce w czwartym tygodniu czerwca 2015 r. skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,68 zł/kg, o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 4,5% drożej niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż rok wcześniej. Za indyki płacono przeciętnie 5,80 zł/kg, o 3 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej i o 5 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 2% niższa niż przed rokiem.

Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.