Ceny zakupu żywca wieprzowego, wołowego, drobiowego końcem maja br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny zakupu żywca wieprzowego, wołowego, drobiowego końcem maja br.

W dniach 26.05–01.06.2014 r. średnia cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 5,21 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Cena tego gatunku żywca była jednak nieco (o 0,4%) niższa od notowanej przed rokiem.
 
Średnia cena trzody chlewnej w UE (według Komisji Europejskiej) w ostatnim tygodniu maja 2014 r. ukształtowała się na poziomie 167,95 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E) i była o niecałe 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu, przed miesiącem oraz rok wcześniej. 
 
W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 166,89 EUR/100 kg, więcej niż m.in. we Francji, w Belgii, Holandii i Danii, ale mniej niż np. w Niemczech i na Węgrzech.
 
Na rynku krajowym (według ZSRIR) w omawianym tygodniu żywiec wołowy kupowano przeciętnie po 5,93 zł/kg wobec 5,91 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była jednak o niecały 1% niższa niż przed miesiącem i niż rok wcześniej. Tak jak w poprzednim tygodniu, zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,69 zł/kg. Jednocześnie za kurczęta w skupie płacono o 1% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 9% mniej niż przed rokiem. Indyki skupowano przeciętnie po 5,89 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej, o 4% drożej niż przed miesiącem i o 2% drożej niż przed rokiem.
 
 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.