Ceny żywca, świń, bydła, kurcząt od 20-26 lipca - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny żywca, świń, bydła, kurcząt od 20-26 lipca

W dniach 20–26.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,37 zł/kg, o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była także o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 15% niższa niż przed rokiem podaje ARR.
 
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w dniach 20–26.07.2015 r. wyniosła 144,46 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (0,2%) niższa niż tydzień wcześniej oraz o 12% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 141,45 EUR za 100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu.
 
Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 5,76 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 8% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była zbliżona do notowanej w porównywalnym okresie 2014 r. Tak jak w poprzednim tygodniu, średnia cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3. Żywiec ten był jednak o 5% droższy niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 306,42 EUR/100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, w Rumunii, na Węgrzech i na Litwie.
 
Kurczęta brojlery skupowano w Polsce przeciętnie po 3,73 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż rok wcześniej. Za indyki płacono średnio 5,82 zł/kg, o 1 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej i o 2 gr/kg więcej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 1% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny prosiąt na targowiskach W dniach 20–26.07.2015 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie 149 zł, o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Prosięta były również o 1% tańsze niż miesiąc wcześniej i o 9% tańsze niż przed rokiem.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.