W 2012 r. Chiny sprowadziły 61,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 205% więcej niż w 2011 r. oraz o 366% więcej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat. W minionym roku wzrósł także przywóz mięsa owczego do Chin, o 50% do 123,6 tys. ton.
Udział importowanej wołowiny z Australii w całym imporcie tego gatunku mięsa do Chin wzrósł z 39% w 2011 r. do 44% w 2012 r. W całym 2012 r. Australijczycy dostarczyli na rynek chiński 27,3 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 247% więcej niż przed rokiem. Drugim największym dostawcą wołowiny do Chin był Urugwaj, z udziałem w imporcie na poziomie 24%. Import wołowiny z Urugwaju zwiększył się o 97% do 14,5 tys. ton. Wzrosły także dostawy tego gatunku mięsa do Państwa Środka z Brazylii, o 316% do 8,7 tys. ton, co stanowiło 14% całego importu. W imporcie mięsa owczego do Chin dominującą rolę odgrywali dostawcy z Nowej Zelandii. W 2012 r. przywóz tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zwiększył się o 58% do 70,8 tys. ton, co stanowiło 57% całego importu. Dostawy z Australii zwiększyły się o 45% do 50,7 tys. ton.
Trzeba zaznaczyć, że skok cen detalicznych mięsa czerwonego w Chinach w 2012 r. przyczynił się do wzrostu importu tego towaru z zagranicy. W 2012 r. średnia cena detaliczna wołowiny bez kości na rynku chińskim wynosiła 7,40 USD/kg, tj. była o 22% wyższa niż w 2011 r. oraz o 104% wyższa niż w 2007 r. Średnia cena mięsa owczego z kością kształtowała się na poziomie około 8 USD/kg, i była o 22% wyższa niż w 2011 r. oraz o 119% wyższa niż w 2007 r. Dla porównania średnia cena wieprzowiny bez kości wynosiła w 2012 r. około 3,90 USD/kg tj. była o 7% niższa niż w 2011 r. Cena detaliczna tuszek kurczaków pozostała na zbliżonym poziomie do ceny z 2011 r., wynosząc około 2,80 USD/kg.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia