Jak podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR w okresie styczeń–maj 2020 r. łączne przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły 2,4 mld EUR (10,6 mld zł) wobec 2,6 mld EUR (11,0 mld zł) przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 8%, do 1,1 mld EUR (4,8 mld zł).
W pierwszych pięciu miesiącach 2020 r. wyeksportowano 702 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 6% mniej niż przed rokiem, a wartość ich wywozu wyniosła1,2 mld EUR (5 mld zł) i była o 8% niższa. Jednocześnie do Polski zaimportowano 59 tys. ton drobiu (o 26% mniej niż przed rokiem) za 108 mln EUR (469 mln zł), o 24% mniej.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 278 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 3% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. Przychody z eksportu tego asortymentu wzrosły o 1%, do 684 mln EUR (blisko 3 mld zł). W tym czasie do Polski zaim-portowano 368 tys. ton produktów wieprzowych (o 6% mniej niż przed rokiem) za 932 mlnEUR (4 mld zł) – o 16% więcej.
W okresie styczeń–maj 2020 r. za granicę sprzedano 184 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 3% mniej niż przed rokiem, a przychody z eksportu uległy obniżeniu o 5%, do 593 mln EUR (2,6 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 18 tys. ton i był o 13% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 19%, do 61 mln EUR (264 mln zł).