W 2015 r. eksport wołowiny z USA zmniejszył się prawie o 11% w porównaniu z 2014 r. do 1 mln 68 tys. ton, natomiast jego wartość spadła o 12% do 6 mld 303 mln USD. Więcej tego gatunku mięsa
z USA trafiło przede wszystkim do Korei Południowej (wzrost o 7% do 126,1 tys. ton), krajów Unii Europejskiej (wzrost o 3% do 24,3 tys. ton), Wietnamu (wzrost o 47% do 4,2 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 4% do 35,3 tys. ton), Dominikany (wzrost o 7% do 7,1 tys. ton) oraz do Singapuru (wzrost o 54% do 2,4 tys. ton).
Spadek wywozu był zaś wynikiem znacznej redukcji eksportu do Japonii (spadek o 15% do blisko 205 tys. ton), Meksyku (spadek o 7% do 225,6 tys. ton), Kanady (spadek o 9% do 124,8 tys. ton), Hongkongu/Chin (spadek o 22% do około 121 tys. ton), krajów z Bliskiego Wschodu (spadek o 14% do 116,5 tys. ton, w tym do Egiptu o 15% do 104,3 tys. ton), krajów Ameryki Środkowej
i Południowej (spadek łączny o 17% do 33,3 tys. ton), a także do krajów należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (spadek łączny o 10% do 21,3 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA