W maju br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 207,8 pkt i w stosunku do kwietnia obniżył się o 1,2% (2,5 pkt procentowych), podaje FAMMU/FAPA. Żywność potaniała w skali roku o 3,1% (ok. 7 pkt proc.). Majowy spadek indeksu był głównie zasługą znacznej redukcji cen artykułów mleczarskich (-5%), a w mniejszym stopniu również olejów roślinnych (-1,9%) i zbóż (-1,2%). Notowania mięsa wzrosły nieznacznie (+0,2% do 189,1 pkt), w większym stopniu podrożał natomiast cukier (+3,7%). Zwyżka na rynku mięsa dotyczyła głównie sezonowego wzrostu cen mięsa owczego ze względu na zakończenie roku produkcyjnego w Oceanii. Nie potwierdziły się jednak wcześniejsze obawy związane z wpływem wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) w USA na amerykański eksport wieprzowiny, ponieważ ceny tego gatunku mięsa zanotowały jedynie niewielkie wzrosty.