17 sierpnia 2019 r. w Ustroniu w ramach „VI Międzynarodowego Zlotu Zbójników w Polsce” miał miejsce Festiwal – Konkurs Kulinarny Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice”.
Celem konkursu była promocja zapomnianych dań kuchni góralskiej i potraw pasterskich przygotowywanych zawsze na wolnym ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych. Impreza pozwoliła na utrwalenie w świadomości obecnych odchodzących w zapomnienie potraw i była okazją do połączenia starych przepisów i tradycyjnych smaków kuchni polskich górali ze współczesnymi trendami gastronomicznymi.
Do rywalizacjii stanęło sześć zespołów, których zadaniem było przygotowanie tradycyjnej potrawy typowej dla rdzennych górali. Do kociołków „ustawionych pod chmurką” trafiły popularna wśród górali baranina, ale także wieprzowina i wołowina - przygotowywane na różne jednak zawsze tradycyjne sposoby. Nad przebiegiem konkursu czuwało międzynarodowe jury złożone z szefów kuchni oraz wybitnych postaci kulinarnych, które po degustacji i ocenie ogłosiło zwycięzców oraz przyznało nagrody i wyróżnienia.
Niewątpliwą atrakcją dla wszystkich gości i turystów było wspólne przyrządzenie na ogromnej kilkumetrowej patelni gulaszu, a następnie jego degustowanie.
Rywalizującym zespołom jak i licznie przybyłym odwiedzającym towarzyszyły występy kapel góralskich, a ubrani w tradycyjne ludowe stroje górale zorganizowali pokaz wyrobu oscypków.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zainstalował stoisko informacyjno – promocyjne, na którym można było zaczerpnąć informacji na temat działalności KOWR oraz kampanii „Polska Smakuje”.
Źródło: KOWR
Partner portalu