Spotkanie otworzył minister Marek Sawicki, który podkreślił, że Chiny są ważnym rynkiem dla polskich produktów rolno-spożywczych. Wyraził zadowolenie, że polsko-chińskie kontakty są utrzymywane zarówno na poziomie przedsiębiorstw, jak i na poziomie rządowym. Wspomniał o spotkaniach z ambasadorem Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce oraz o planowanej w maju wizycie w Chinach, podczas której planowane są rozmowy nt. wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny oraz procedur dostępu polskich produktów do rynku chińskiego. Minister wyraził nadzieję, że spotkanie przyczyni się do rozwoju polsko-chińskich kontaktów handlowych.
W dalszej części spotkania zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak omówił możliwości korzystania z funduszy promocji przez polskie firmy spożywcze. Słuchacze mieli również okazję zapoznać się z zasadami funkcjonowania Strefy Wolnego Handlu w Szanghaju. Prezes Zarządu Shanghai Waigaoqiao International Food and Distribution Centre Alex Chu omówił zasady działania Centrum Dystrybucji i możliwośći współpracy z polskimi firmami. Kwestie wymagań eksportowych dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego zostały omówione przez zastępcę Głównego Lekarza Weterynarii Jarosława Naze.