W I kwartale 2014 r. wzrost pod względem wolumenu i wartości odnotowano w przypadku importu żywca, artykułów mleczarskich, ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw, cukru i wyrobów cukierniczych, produktów paszowych oraz piwa i win podaje ARR. Wzrost wartości importu odnotowano także w odniesieniu do mięsa i podrobów z drobiu i ryb, pomimo że wolumen ich importu uległ zmniejszeniu. Spadek odnotowano w imporcie m.in. tłuszczów zwierzęcych, owoców, ryżu, nasion roślin oleistych oraz makuchów, wyrobów tytoniowych, spirytusowych, a także kawy, herbaty i kakao.
- struktura towarowa
Na początku bieżącego roku, podobnie jak rok wcześniej, w imporcie towarów rolno-spożywczych do Polski dominowały ryby, mięso czerwone, owoce, warzywa oraz kawa, herbata i kakao. W strukturze towarowej wartości polskiego importu produktów rolno-spożywczych w okresie pierwszych trzech miesięcy 2014 r. mniejszy niż przed rokiem był przede wszystkim udział makuchów. Zwiększyło się natomiast znaczenie produktów mleczarskich i warzyw.
- struktura geograficzna
Podobnie jak w przypadku eksportu najważniejszym partnerem w imporcie, jest Unia Europejska. W I kwartale 2014 r., podobnie jak przed rokiem, z krajów UE do Polski sprowadzono towary o łącznej wartości 3 mld euro. W ogólnej wartości przywozu towarów rolno-spożywczych do Polski, udział państw członkowskich UE na początku bieżącego roku utrzymał się na poziomie blisko 82%.
Zaimportowane do Polski artykuły rolno-spożywcze przywożono głównie z Niemiec (27% wartości całego importu rolno-spożywczego). W I kwartale br. ich wartość wyniosła blisko 1 mld euro i w odniesieniu do I kwartału poprzedniego roku wzrosła o 4%. Znaczący udział w imporcie miały również Holandia (11%), Hiszpania (6%), Dania, Belgia i Szwecja (po około 5%). Spośród krajów spoza UE na pierwszym miejscu pod względem wartości importu artykułów rolno-spożywczych znalazła się Argentyna, a na drugim Ukraina.
Saldo produktów rolno-spożywczych w I kwartale 2014 r.
W I kwartale 2014 r. nadwyżka w handlu zagranicznym produktami rolno spożywczymi wynikała głównie z dodatniego salda obrotów produktami pochodzenia zwierzęcego. W przypadku produktów zwierzęcych największe dodatnie saldo uzyskano w odniesieniu do produktów mleczarskich oraz mięsa drobiowego i czerwonego, które z dużą nadwyżką zrekompensowały ujemne saldo handlu żywymi zwierzętami i rybami.
Wpływ na uzyskanie nadwyżki miało także dodatnie saldo obrotów tytoniem i wyrobami tytoniowymi, produktami zbożowymi i ziarnem zbóż, wyrobami cukierniczymi, warzywami i ich przetworami oraz sokami owocowymi i warzywnymi.
Z porównania salda polskiego handlu zagranicznego w I kwartale 2014 r. z I kwartałem 2013 r. wynika, że w prawie wszystkich wymienionych wyżej grupach towarowych nastąpił wzrost dodatniego salda wymiany handlowej. Jedynie w obrocie mięsem czerwonym oraz sokami owocowymi i warzywnymi nastąpił jego spadek odpowiednio o 10% i o 20%
W I kwartale 2014 r. największy deficyt handlu zagranicznego, odnotowano w handlu makuchami, żywymi zwierzętami oraz kawą, herbatą i kakao.