Inspekcja Sanitarna kontroluje produkty drobiowe- filpronil w jajach
Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem. Dotychczas zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W mięsie nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 próbkach jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg). Jaja te pochodzą z ferm z Mazowsza i Wielkopolski. Zagrożenie dla zdrowia konsumentów może stanowić przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg. Poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się więc wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta. Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017, która może jeszcze znajdować się w obrocie. O powyższych wynikach badań poinformowano Inspekcję Weterynaryjną, która według kodów weterynaryjnych na skorupkach jaj może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.
Źródło: GIS