fot.adobe stock
Kiedy mówimy o wędlinach, na myśl przychodzą nam różne odmiany kiełbas, którymi można rozkoszować się bez dodatków lub jedynie ze świeżym pieczywem, urozmaicone odrobiną musztardy.
Kiełbasa Podwawelska to wysokogatunkowa wędlina, zaliczana do kategorii kiełbas cienkich, która idealnie nadaje się do spożywania na ciepło, na zimno lub jako przekąska.
Do jej produkcji użyto wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego i naturalnej osłonki. Dla uzyskania niepowtarzalnego smaku i aromatu wykorzystywane są tylko naturalne przyprawy – sól, pieprz i czosnek. Niektórzy z klientów wieszają ten wyrób w suchym i ciepłym miejscu, aby kiełbasa się wysuszyła – trwa to kilka tygodni i nadaje jej niespotykany smak.
Kiełbasa Podwawelska wyrabiana w Masarni Brzozie w województwie kujawsko-pomorskim skierowana jest dla sklepów spożywczych, hurtowni, a także właścicieli gastronomii. Mogą ją również kupić klienci indywidualni w sklepach firmowych. Dodatkowym atutem jest fakt, że zakład posiada własną ubojnię trzody, więc pozyskane mięso potrzebne do wyrobu wędlin pochodzi od okolicznych rolników.
Kiełbasa sprzedawana luzem nadaje się do spożycia w ciągu 7 dni, natomiast zapakowana ma termin przydatności 21 dni. Sposób pakowania zależy bezpośrednio od klienta.
Ten i wiele innych smacznych produktów Masarni Brzozie można nabyć w sklepach na terenie Brodnicy i powiatu brodnickiego, Nowego Miasta Lubawskiego oraz na terenie powiatu nowomiejskiego i działdowskiego.
Masarnia Brzozie K.Leśniewski, B.Biegański, G.Sobiech Sp. Jawna