Sklepy mięsne powinny starać się, aby uatrakcyjnić ofertę dla swoich klientów. Lada chłodnicza zaopatrzona tylko w produkty wieprzowe i drobiowe dla wielu konsumentów może wydać się monotonna, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu dziczyzny, gdyż koneserzy-mięsożercy poszukują unikatowych smaków.
Mięso z dziczyzny to nie tylko wyjątkowy i szlachetny smak, to przede wszystkim zapach naturalności i leśnej przyrody. Takie mięso można piec, smażyć i dusić, można także przygotować wędzoną kiełbasę myśliwską, która z pewnością będzie królową stołu i powodem do dyskusji, podczas najważniejszych spotkań rodzinnych lub towarzyskich.
Do wytworzenia prawdziwej kiełbasy z dziczyzny z nutą lasu, idealnie nadaje się mięso z dzika i sarny. Do głównych zalet niewątpliwie można zaliczyć: wysoką zawartość białka, niską kaloryczność, bogactwo witamin z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń oraz znikoma zawartość cholesterolu.
Fot. Kiełbasa myśliwska z dziczyzny TOŁŁOCZKO
Rodzinna FIRMA TOŁŁOCZKO z Kruszyny woj.pomorskie produkuje kiełbasę myśliwską z dziczyzny, która oparta jest na 100% składzie mięs, bez uzupełniaczy chemicznych. Składa się ona z 70% mięsa z dzika i sarny oraz z 30% łopatki i boczku wieprzowego do połączenia struktury. Charakteru dodaje jej specjalna mieszanka naturalnych przypraw.