Kurczak czy indyk: który rodzaj mięsa wybrać?
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy. Białe mięso niezaprzeczalnie stanowi podstawę większości diet. Różnorodność drobiu sprawia, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy lepiej sięgać po kurczaka, czy jednak wybrać indyka. Pojawia się również szereg pytań związanych z tym, który gatunek białego mięsa będzie zdrowszy. Mamy nadzieję, że wskazane przez nas informacje rozwieją większość wątpliwości.
Kura: jej historia i wartości odżywcze
Powszechnie wskazuje się, że udomowienie kury miało miejsce w Indiach w III tysiącleciu przed naszą erą, jednak jej popularność dosyć szybko, przeniosła się również w inne zakątki świata. Kiedy zawitała do Polski? Na naszych ziemiach kury hodowano już około 500 przed naszą erą, jednak ich wygląd nieco różnił się od tego, który znamy z czasów współczesnych. Miały lepiej rozwinięte skrzydła, a wyglądem przypominały dzisiejsze kury bezrasowe.
Obecnie kurczaki hoduje się na dużą skalę, ponieważ jest to o wiele bardziej opłacalne, aniżeli w przypadku innych mięs. Ze względu na swoją małą zawartość kalorii, bardzo często stanowią podstawę diety niskokalorycznej. Białe mięso zawiera największą ilość dobrze przyswajalnego białka, dlatego polecane jest osobom regularnie uprawiającym sport. Warto również wspomnieć, że dostarcza nam wiele witamin z grupy B oraz żelaza, potasu oraz magnezu.
Czas na indyka
Indyk to z pewnością największy konkurent kurczaka, który w ostatnich lata cieszy się większą popularnością. Ten największy ptak domowy pochodzi z Ameryki Północnej, w której nadal stanowi ważny składnik zdrowej diety. Na naszych ziemiach pojawił się stosunkowo późno, bo około XVII wieku.
Ze względu na to, że indyki są bardziej wymagającymi zwierzętami, niż kurczaki ich hodowla jest bardziej zaawansowana, co niewątpliwe przekłada się na większą cenę tego mięsa oraz lepszą jakość. Chociaż zawieraj niewiele tłuszczu, są świetnym źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6. Potas, żelazo i cynk, to tylko jedne z wielu wartościowych minerałów, które znajdziemy w indyku.
Indyk i kurczak to rodzaje mięsa, które warto wprowadzić do codziennej diety, szczególnie jeżeli zależy nam na ograniczeniu kaloryczności potraw.