SÅ‚użby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia ZwierzÄ…t i RoÅ›lin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowaÅ‚y
o otwarciu rynku Tajwanu na eksport miÄ™sa drobiowego z Polski. Decyzja ta zostaÅ‚a ogÅ‚oszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiÄ™dzy PolskÄ… i Tajwanem w Tajpej w dniu 21 października br., w których uczestniczyÅ‚ m.in. GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii, Pan WÅ‚odzimierz Skorupski. Spotkaniu wspóÅ‚przewodniczyli Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pan Tadeusz KoÅ›ciÅ„ski oraz Wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA), Pan Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010 r. jako gÅ‚ówne narzÄ™dzie wspierania polsko-tajwaÅ„skiej wspóÅ‚pracy bilateralnej.
ZakoÅ„czona procedura stanowi zwieÅ„czenie kilkuletnich staraÅ„ Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostaÅ‚y zapoczÄ…tkowane w 2006 r.
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:
- bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym Å›wiadectwie zdrowia dla miÄ™sa drobiowego i produktów
z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
- wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.
ŹródÅ‚o: GÅ‚ówny Inspektorat Weterynarii