Kaczka czy gęś: dania przodków w nowych odsÅ‚onach
Coraz wiÄ™cej restauracji decyduje siÄ™ na to, aby powrócić do przepisów naszych przodków. Zarówno kaczka, jak i gęś, stanowiÄ… podstawÄ™ kuchni staropolskiej, którÄ… ceni wielu znamienitych szefów kuchni. Nie dziwi wiÄ™c, że trend ten, przeniósÅ‚ siÄ™ również do naszych domów. Chociaż oba te rodzaje miÄ™sa wyróżnia jakość i wyjÄ…tkowy smak, to warto nadmienić, że posiadajÄ… pewne różnice, które wskazujemy poniżej.
Kaczka domowa i jej historia
Na naszych talerzach najczęściej pojawia siÄ™ kaczka domowa, która stanowi krzyżówkÄ™ kaczki chiÅ„skiej oraz piżmówek. Nie ma konkretnych dowodów na to, w których czasach dokÅ‚adnie pojawiÅ‚a siÄ™ w kuchni, jednak nieformalnie mówi siÄ™ o tym, że w poÅ‚udniowych Chinach znana jest już od ponad 2000 lat. CiekawostkÄ… jest jednak to, że wspóÅ‚czeÅ›nie możemy wyróżnić ponad 300 ras hodowlanych kaczek.
MiÄ™so z kaczki z pewnoÅ›ciÄ… cechuje wiÄ™ksza kaloryczność, aniżeli w przypadku kurczaka lub indyka. Duża ilość biaÅ‚ka oraz wysoka koncentracja tÅ‚uszczu sprawia, że dania oparte na tym skÅ‚adniku mogÄ… być ciężkostrawne. Z tego wzglÄ™du w przypadku diety, zaleca siÄ™ przygotowanie np. piersi z kaczki bez skóry, która posiada o wiele mniej kalorii i jest bogata w różne witamin z grupy B i A.
Gęś na talerzu
Ten rodzaj miÄ™sa z pewnoÅ›ciÄ… nie należy obecnie do najpopularniejszego, jednak ceniony jest przez wielu szefów kuchni. Wskazuje siÄ™, że debiut kulinarny gÄ™si, miaÅ‚ miejsce jeszcze w starożytnym Egipcie.
MiÄ™so z gÄ™si uznawane jest za najbardziej kaloryczne, ponieważ w 100 g może mieć okoÅ‚o 400 kcal, co stanowi o ponad 270 kcal wiÄ™cej, niż u indyka. W porównaniu z innymi gatunkami miÄ™s ma jednak o wiele korzystniejsze skÅ‚adniki tÅ‚uszczów. Posiada dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, które pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na pracÄ™ naszego serca.
Zarówno dania z kaczki, jak i gÄ™si nie należą do najmniej kalorycznych, jednak ich niepowtarzalny smak sprawia, że czÄ™sto stanowiÄ… podstawÄ™ bulionów i sosów. Bardzo czÄ™sto możemy spotkać pieczone dania oparte na tych dwóch miÄ™sach, których receptury wywodzÄ… siÄ™ od SÅ‚owian.