Podczas Berlińskiego piątkowego Szczytu Ministrów Rolnictwa rozmawiano o tym, jak wyżywić świat w czasach pandemii i zmian klimatycznych? W spotkaniu uczestniczyła sekretarz stanu Anna Gembicka.
Gospodarz spotkania, minister wyżywienia i rolnictwa Republiki Federalnej Niemiec Julia Klöckner, podkreślała bezwzględną konieczność wspólnych działań na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia na całym świecie, szczególnie w kontekście pandemii COVID-19 i postępujących zmian klimatycznych.
O solidarność ze słabszymi i odpowiedzialność wspólnoty międzynarodowej apelowali: sekretarz generalny ONZ António Guterres, dyrektor Światowego Programu Żywnościowego David Beasley, organizacji, która w 2020 roku była laureatem Pokojowej Nagrody Nobla. Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Dyrektor Generalny FAO Qu Dongyu podkreślali znaczenie innowacji w sektorze żywności i skrócenia łańcucha dostaw.
W sesji poświęconej zapobieganiu pandemiom wiceminister Anna Gembicka zaznaczyła, że zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt i roślin ani od stanu środowiska naturalnego, w którym żyjemy.
– Skuteczne zapobieganie występowaniu chorób zwierząt oraz ich rozprzestrzenianiu musi być podejmowane na poziomie międzynarodowym, w oparciu o wiedzę naukową i ujednolicone działanie. Ma to szczególne znaczenie w przypadku chorób o charakterze transgranicznym, takich jak Afrykański Pomór Świń (ASF) czy wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI). Kluczowe znaczenie ma też zdrowie roślin, które są podstawą naturalnych ekosystemów, początkiem łańcucha pokarmowego. stanowią żywność i produkują tlen, którym oddychamy. Tym samym, chroniąc rośliny przed szkodnikami, patogenami czy szkodliwą działalnością człowieka, chronimy życie na Ziemi i przyczyniamy się do zapobiegania kryzysom – powiedziała Minister Gembicka
Wystąpienie ministra Grzegorza Pudy
W wystąpieniu podkreślił, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego staje się drugim, zaraz po kryzysie bezpieczeństwa zdrowotnego, obszarem wymagającym pilnych działań i współpracy na poziomie globalnym. Pandemia ujawniła kluczową rolę rodzinnych gospodarstw rolnych dla zachowania bezpieczeństwa żywnościowego. Zagwarantowanie żywotności takich gospodarstw ma szczególne znacznie dla zrównoważonego rozwoju w wymiarze środowiskowym, gospodarczym i społecznym.
Berlińska Konferencja Ministrów Rolnictwa, z udziałem Ministrów z całego świata, organizowana jest corocznie w styczniu przez Ministerstwo Wyżywienia i Rolnictwa RFN, w ramach Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych „Zielony Tydzień”. W tegorocznym 13. Szczycie Ministrów, organizowanym online z uwagi na pandemię, udział wzięło 91 delegacji państw z całego świata oraz 14 organizacji i instytucji międzynarodowych.
Partner główny portalu
Solidarność w działaniach na rzecz wyeliminowania głodu
Zapobieganie pandemiom
13 edycja berlińskiej konferencji