Jak podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR w okresie 5–11.10.2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,46 zł/kg wobec 4,48 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen o 8% niższy niż przedmiesiącem oraz o 24% niższy niż przed rokiem.
Na rynku unijnym od początku września br. utrzymuj się spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 5–11.10.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 140,65 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieznacznie (o 0,4%) mniej niż w poprzednim notowaniu i o 6% mniej niż przed miesiącem. Średnio w UE żywiec ten był o 23% tańszy niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 130,71 EUR/100 kg i była o 7% niższa niż średnio w UE oraz o 1% niższa niż w Niemczech.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 5-11.10.2020 r. cena sprzedażypółtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła średnio 6,53 zł/kg i była o 4 gr/kg wyższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku półtusze były tańsze odpowiednio o 7%i o 24%.