Na rynku UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E, ukształtowała się na poziomie 192,18 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 192,42 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 2% tańszy niż przed miesiącem oraz o 10% tańszy niż przed rokiem.
W Polsce średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 188,53 EUR/100 kg i była o 2% niższa niż średnio w UE oraz niższa niż w Niemczech (o 7%) i Hiszpanii (o 3%). Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano m.in. dostawcom z Danii (171,34 EUR/100 kg), Francji (185,00 EUR/100 kg) i Niderlandów (161,94 EUR/100 kg).
W okresie od 18–24.11.2024 r. na rynku krajowym zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 6,24 zł/kg, wobec 6,26 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 6% niższa niż przed miesiącem oraz o 18% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
W przedostatnim tygodniu listopada br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,41 zł/kg, o 6 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była o 6% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR