W kwietniu br. Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 36,6 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 5% więcej niż przed rokiem. W pierwszych czterech miesiącach eksport ten zwiększył się o 21% do blisko 134 tys. ton. Kwietniowy eksport tego gatunku mięsa do krajów Unii Europejskiej wyniósł 14,6 tys. ton (40% udział w całym eksporcie jagnięciny), co oznacza, że był o 12% mniejszy niż przed rokiem. Spadek ten wynikał z dużo mniejszych dostaw do Francji (o 48% do 1,1 tys. ton). Dla porównania wysyłki nowozelandzkiej jagnięciny do Wielkiej Brytanii wzrosły o jedną czwartą do 8,5 tys. ton (59% udział w całym eksporcie jagnięciny do Wspólnoty). W kwietniu br. Nowa Zelandia wyeksportowała także 11,4 tys. ton jagnięciny do Chin, tj. o 86% więcej niż rok wcześniej. Dla porównania wysyłki tego gatunku mięsa do krajów Bliskiego Wschodu oraz Stanów Zjednoczonych obniżyły się odpowiednio o 17% do 3,1 tys. ton oraz o 10% do 1,1 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia