Główny Lekarz Weterynarii dr Bogdan Konopka, w odpowiedzi na pojawiające się w mediach informacje na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczych, przedstawia stanowisko Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) w tej kwestii.
Jak informuje NIZP-PZH, „w Polsce urzędowa kontrola żywności w zakresie poziomu azotanów jest wykonywana przez Państwową Inspekcję Sanitarną (żywność pochodzenia roślinnego) oraz Inspekcję Weterynaryjną (żywność pochodzenia zwierzęcego przeznaczona do wprowadzenia do obrotu).[…]
Badania laboratoryjne żywności są wykonywane w laboratoriach akredytowanych, a wiarygodność uzyskiwanych wyników jest gwarantowana poprzez wprowadzone w laboratoriach systemy jakości oraz udział laboratoriów w badaniach biegłości.”
W podsumowaniu stanowiska NIZP-PZH czytamy, że „brak jest danych potwierdzających wiarygodność wyników zawartości azotanów w warzywach, owocach, mięsie i przetworach mięsnych uzyskiwanych przy użyciu przenośnego urządzenia (testera). Jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.”
Pełna wypowiedź Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny zamieszczona jest pod adresem: https://www.pzh.gov.pl/stanowisko-narodowego-instytutu-zdrowia-publicznego-panstwowego-zakladu-higieny-na-temat-rzekomych-przekroczen-poziomow-azotanow-w-warzywach-owocach-miesie-i-produktach-miesnych-i-przeprow/
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
Partner portalu