W II kwartale br. produkcja miÄ™sa woÅ‚owego w Czechach zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 7,4% do blisko 18 tys. ton. W omawianym okresie wzrost produkcji odnotowano także w przypadku miÄ™sa drobiowego (o 0,5% do 39,1 tys. ton), spadÅ‚a zaÅ› wytwórczość wieprzowiny (o 0,7% do 57,5 tys. ton).
Pomimo wzrostu krajowej produkcji miÄ™sa, Czechy pozostajÄ… w dużej mierze zależne od importu, który w wiÄ™kszoÅ›ci pochodzi z krajów Wspólnoty. W okresie kwiecieÅ„ - czerwiec 2016 r. Czesi sprowadzili 63,1 tys. ton miÄ™sa wieprzowego, tj. o 0,5% mniej niż przed rokiem. Przywóz tego gatunku miÄ™sa realizowano w wiÄ™kszoÅ›ci z Niemiec, Hiszpanii oraz z Polski. Import miÄ™sa drobiowego zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ natomiast o 3,9% do 29,1 tys. ton. PochodziÅ‚ on gÅ‚ównie z Polski oraz WÄ™gier. ZwiÄ™kszono także import drobiu z Brazylii, jednakże dynamika tego wzrostu byÅ‚a niewielka.
W II kwartale br. Czechy sprowadziły także 7,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 17% więcej niż
w podobnym okresie 2015 r. Wołowinę importowano przede wszystkim z Polski, Holandii oraz ze Słowacji.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA