W II kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach zwiększyła się o 7,4% do blisko 18 tys. ton. W omawianym okresie wzrost produkcji odnotowano także w przypadku mięsa drobiowego (o 0,5% do 39,1 tys. ton), spadła zaś wytwórczość wieprzowiny (o 0,7% do 57,5 tys. ton).
Pomimo wzrostu krajowej produkcji mięsa, Czechy pozostają w dużej mierze zależne od importu, który w większości pochodzi z krajów Wspólnoty. W okresie kwiecień - czerwiec 2016 r. Czesi sprowadzili 63,1 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 0,5% mniej niż przed rokiem. Przywóz tego gatunku mięsa realizowano w większości z Niemiec, Hiszpanii oraz z Polski. Import mięsa drobiowego zwiększył się natomiast o 3,9% do 29,1 tys. ton. Pochodził on głównie z Polski oraz Węgier. Zwiększono także import drobiu z Brazylii, jednakże dynamika tego wzrostu była niewielka.
W II kwartale br. Czechy sprowadziły także 7,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 17% więcej niż
w podobnym okresie 2015 r. Wołowinę importowano przede wszystkim z Polski, Holandii oraz ze Słowacji.
Źródło: FAMMU/FAPA