Przed wstÄ…pieniem do UE Polska byÅ‚a eksporterem netto miÄ™sa wieprzowego, ale w wymianie z krajami UE-15 bilans byÅ‚ ujemny. W roku akcesji Polska pozostaÅ‚a eksporterem netto dziÄ™ki znacznej poprawie salda obrotów z nowymi czÅ‚onkami UE. Jednak w wyniku pogłę- bienia siÄ™ ujemnego salda wymiany z paÅ„- stwami UE-15, od 2007 r. nasz kraj pozostaje importerem netto wieprzowiny. Deficyt w handlu zagranicznym wieprzowinÄ… byÅ‚ szczególnie duży w 2009 r., kiedy wyniósÅ‚ 372 tys. ton i 699 mln euro. ByÅ‚ on wynikiem wzrostu popytu krajowego na miÄ™so wieprzowe oraz znacznego zmniejszenia eksportu na skutek zaÅ‚amania produkcji trzody chlewnej w 2008 r. Od 2010 r. polski eksport miÄ™sa wieprzowego ponownie roÅ›nie. Wzrostowi eksportu sprzyja dynamiczny rozwój importu żywca wieprzowego, któ- ry uzupeÅ‚nia ograniczone (w stosunku do lat wczeÅ›niejszych) pogÅ‚owie krajowe. W 2013 r. do kraju sprowadzono 5,1 mln szt. trzody chlewnej wobec 1,1 mln szt. w 2008 r. i 0,2 mln szt. w 2004 r. Przy relatywnie niewielkim (nie przekraczajÄ…cym 2% w skali roku) wzro- Å›cie wolumenu importu miÄ™sa wieprzowego ujemne saldo obrotów w latach 2010–2013 ulegÅ‚o zmniejszeniu do 166 tys. ton i 386 mln euro w ostatnim roku.
UdziaÅ‚ krajów UE w polskim eksporcie miÄ™sa wieprzowego rósÅ‚ do 2007 r., kiedy osiÄ…gnÄ…Å‚ 84%. W kolejnych latach, w wyniku wzrostu produkcji u gÅ‚ównych unijnych eksporterów wieprzowiny (tj. w Niemczech, Holandii i Danii) oraz niekorzystnych dla polskich eksporterów relacji cenowych, polscy przedsiÄ™biorcy dywersyfikowali kierunki zbytu. W efekcie w 2013 r. udziaÅ‚ krajów UE uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ nieco poniżej 50%. Od 2007 r. spoÅ›ród czoÅ‚owych unijnych odbiorców miÄ™sa wieprzowego z Polski zmalaÅ‚o znaczenie Niemiec (z 12 do 7%), Czech (z 10 do 5%), Litwy (z 17 do 3%) i Wielkiej Brytanii (z 5 do 1%), a wzrosÅ‚o WÅ‚och (z 1 do 10%) i WÄ™gier (z 2 do 6%). W 2013 r. odbiorcami polskiego miÄ™sa wieprzowego byÅ‚o prawie 70 krajów. NajwiÄ™ksze iloÅ›ci wieprzowiny wysÅ‚ano do Chin (52 tys. ton), do WÅ‚och (43 tys. ton), na BiaÅ‚oruÅ› (42 tys. ton) i do Rosji (36 tys. ton). Import miÄ™sa wieprzowego już od 2005 r. niemalże w 100% jest realizowany z krajów UE. Od 2009 r. okoÅ‚o 85% importowanego miÄ™sa wieprzowego jest przywożone z czterech krajów: Niemiec, Danii, Belgii i Holandii, przy czym zmniejszyÅ‚ siÄ™ udziaÅ‚ Niemiec i Danii, a zwiÄ™kszyÅ‚ Belgii i w niewielkim stopniu Holandii. Kolejne 10% wieprzowiny zaimportowano z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Embargo na miÄ™so wieprzowe z UE naÅ‚ożone przez RosjÄ™ w styczniu br. oraz niski poziom krajowej produkcji trzody chlewnej przyczyniÅ‚y siÄ™ do zmniejszenia wolumenu polskiego eksportu wieprzowiny w okresie pierwszych piÄ™ciu miesiÄ™cy 2014 r. o 11% w porównaniu z tym samym okresem 2013 r., a wartoÅ›ci o 17%. Dalszy wzrost (o 3% w odniesieniu zarówno do wolumenu, jak i wartoÅ›ci) odnotowano w tym czasie w imporcie miÄ™sa wieprzowego. Tym samym ujemne saldo obrotów ponownie ulegÅ‚o pogłębieniu.
ŹódÅ‚o: Biuletyn informacyjny ARR