Przed wstąpieniem do UE Polska była eksporterem netto mięsa wieprzowego, ale w wymianie z krajami UE-15 bilans był ujemny. W roku akcesji Polska pozostała eksporterem netto dzięki znacznej poprawie salda obrotów z nowymi członkami UE. Jednak w wyniku pogłę- bienia się ujemnego salda wymiany z pań- stwami UE-15, od 2007 r. nasz kraj pozostaje importerem netto wieprzowiny. Deficyt w handlu zagranicznym wieprzowiną był szczególnie duży w 2009 r., kiedy wyniósł 372 tys. ton i 699 mln euro. Był on wynikiem wzrostu popytu krajowego na mięso wieprzowe oraz znacznego zmniejszenia eksportu na skutek załamania produkcji trzody chlewnej w 2008 r. Od 2010 r. polski eksport mięsa wieprzowego ponownie rośnie. Wzrostowi eksportu sprzyja dynamiczny rozwój importu żywca wieprzowego, któ- ry uzupełnia ograniczone (w stosunku do lat wcześniejszych) pogłowie krajowe. W 2013 r. do kraju sprowadzono 5,1 mln szt. trzody chlewnej wobec 1,1 mln szt. w 2008 r. i 0,2 mln szt. w 2004 r. Przy relatywnie niewielkim (nie przekraczającym 2% w skali roku) wzro- ście wolumenu importu mięsa wieprzowego ujemne saldo obrotów w latach 2010–2013 uległo zmniejszeniu do 166 tys. ton i 386 mln euro w ostatnim roku.
Udział krajów UE w polskim eksporcie mięsa wieprzowego rósł do 2007 r., kiedy osiągnął 84%. W kolejnych latach, w wyniku wzrostu produkcji u głównych unijnych eksporterów wieprzowiny (tj. w Niemczech, Holandii i Danii) oraz niekorzystnych dla polskich eksporterów relacji cenowych, polscy przedsiębiorcy dywersyfikowali kierunki zbytu. W efekcie w 2013 r. udział krajów UE ukształtował się nieco poniżej 50%. Od 2007 r. spośród czołowych unijnych odbiorców mięsa wieprzowego z Polski zmalało znaczenie Niemiec (z 12 do 7%), Czech (z 10 do 5%), Litwy (z 17 do 3%) i Wielkiej Brytanii (z 5 do 1%), a wzrosło Włoch (z 1 do 10%) i Węgier (z 2 do 6%). W 2013 r. odbiorcami polskiego mięsa wieprzowego było prawie 70 krajów. Największe ilości wieprzowiny wysłano do Chin (52 tys. ton), do Włoch (43 tys. ton), na Białoruś (42 tys. ton) i do Rosji (36 tys. ton). Import mięsa wieprzowego już od 2005 r. niemalże w 100% jest realizowany z krajów UE. Od 2009 r. około 85% importowanego mięsa wieprzowego jest przywożone z czterech krajów: Niemiec, Danii, Belgii i Holandii, przy czym zmniejszył się udział Niemiec i Danii, a zwiększył Belgii i w niewielkim stopniu Holandii. Kolejne 10% wieprzowiny zaimportowano z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Embargo na mięso wieprzowe z UE nałożone przez Rosję w styczniu br. oraz niski poziom krajowej produkcji trzody chlewnej przyczyniły się do zmniejszenia wolumenu polskiego eksportu wieprzowiny w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2014 r. o 11% w porównaniu z tym samym okresem 2013 r., a wartości o 17%. Dalszy wzrost (o 3% w odniesieniu zarówno do wolumenu, jak i wartości) odnotowano w tym czasie w imporcie mięsa wieprzowego. Tym samym ujemne saldo obrotów ponownie uległo pogłębieniu.
Źódło: Biuletyn informacyjny ARR