Popyt na mięso i przetwory mięsne - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Popyt na mięso i przetwory mięsne

Od maja 2016 r., po ponad dwóch latach spadku, notowany jest wzrost cen detalicznych mięsa czerwonego i przetworów. W listopadzie 2016 r., w odniesieniu do notowań sprzed roku, najbardziej wzrosły ceny mięsa wieprzowego (o 6,5%). Był to efekt malejącej podaży żywca wieprzowego, przy rosnącym eksporcie i malejącym imporcie. W tym czasie mięso wołowe podrożało o 0,7%. Wpływ na to miały obniżki krajowych cen skupu, spadek cen żywca wołowego w UE oraz niski poziom krajowej konsumpcji wołowiny. Jednocześnie w wyniku większej krajowej produkcji mięsa drobiowego, jego ceny detaliczne obniżyły się o 3,5% w porównaniu z listopadem 2015 r. 

Przewiduje się, że do końca 2016 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wykazywały dalszy wzrost w wyniku ograniczonej krajowej podaży mięsa. Mniejsza krajowa produkcja przyczyni się także do wzrostu cen detalicznych wołowiny. Ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą natomiast nadal maleć w wyniku przewidywanego znacznego wzrostu produkcji.

W 2016 r. kontynuowany jest wzrostowy trend spożycia artykułów mięsnych. Jest on przede wszystkim efektem rosnącego spożycia drobiu. IERiGŻ – PIB szacuje, że w 2016 r. konsumpcja drobiu osiągnie poziom 28,5 kg na mieszkańca, tj. o 5,2% wyższy w porównaniu z rokiem poprzednim. Spożycie mięsa wieprzowego zmaleje do 41 kg na mieszkańca (z 41,4 kg w 2015 r.), a spożycie wołowiny wzrośnie do 1,3 kg na mieszkańca (z 1,2 kg w 2015 r.). W rezultacie całkowite spożycie mięsa i podrobów w 2016 r. będzie o 1 kg wyższe i wyniesie 76 kg na mieszkańca.

 

Źródło: ARR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.