Od maja 2016 r., po ponad dwóch latach spadku, notowany jest wzrost cen detalicznych miÄ™sa czerwonego i przetworów. W listopadzie 2016 r., w odniesieniu do notowaÅ„ sprzed roku, najbardziej wzrosÅ‚y ceny miÄ™sa wieprzowego (o 6,5%). ByÅ‚ to efekt malejÄ…cej podaży żywca wieprzowego, przy rosnÄ…cym eksporcie i malejÄ…cym imporcie. W tym czasie miÄ™so woÅ‚owe podrożaÅ‚o o 0,7%. WpÅ‚yw na to miaÅ‚y obniżki krajowych cen skupu, spadek cen żywca woÅ‚owego w UE oraz niski poziom krajowej konsumpcji woÅ‚owiny. JednoczeÅ›nie w wyniku wiÄ™kszej krajowej produkcji miÄ™sa drobiowego, jego ceny detaliczne obniżyÅ‚y siÄ™ o 3,5% w porównaniu z listopadem 2015 r.
Przewiduje się, że do końca 2016 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wykazywały dalszy wzrost w wyniku ograniczonej krajowej podaży mięsa. Mniejsza krajowa produkcja przyczyni się także do wzrostu cen detalicznych wołowiny. Ceny detaliczne mięsa drobiowego mogą natomiast nadal maleć w wyniku przewidywanego znacznego wzrostu produkcji.
W 2016 r. kontynuowany jest wzrostowy trend spożycia artykuÅ‚ów miÄ™snych. Jest on przede wszystkim efektem rosnÄ…cego spożycia drobiu. IERiGÅ» – PIB szacuje, że w 2016 r. konsumpcja drobiu osiÄ…gnie poziom 28,5 kg na mieszkaÅ„ca, tj. o 5,2% wyższy w porównaniu z rokiem poprzednim. Spożycie miÄ™sa wieprzowego zmaleje do 41 kg na mieszkaÅ„ca (z 41,4 kg w 2015 r.), a spożycie woÅ‚owiny wzroÅ›nie do 1,3 kg na mieszkaÅ„ca (z 1,2 kg w 2015 r.). W rezultacie caÅ‚kowite spożycie miÄ™sa i podrobów w 2016 r. bÄ™dzie o 1 kg wyższe i wyniesie 76 kg na mieszkaÅ„ca.
ŹródÅ‚o: ARR