Jak podaje Komisja Europejska (KE), w grudniu 2016 r. największy spadek cen w krajach UE
w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa ponownie dotyczył drobiu (-1,7%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła
w grudniu 2016 r. w stosunku do listopada 2016 r. o 1,6%. W omawianym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1769,00 EUR/t. Dla porównania średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 1661,10 EUR/t (1751,30 USD/t). W grudniu 2016 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną z grudnia 2015 r. o 1,6%, natomiast w stosunku do ceny z listopada 2016 r. zwyżkowała o 14,5%.
W omawianym okresie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 6% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
Średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1530,90 EUR/t, tj. była
o 21,3% wyższa niż w grudniu 2015 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w grudniu 2016 r. była o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W grudniu 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1184,70 EUR/t (1249,00 USD/t), tj. była o 0,5 % wyższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 16,7% wyższa w stosunku do ceny z listopada 2016 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +29%.
Ponadto w grudniu 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3760,10 EUR/t. Była ona o 2% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3673,30 EUR/t (3872,80 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 1,6%, natomiast miesięcznym wzrosła o 1,8%. Na rynku światowym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zwyżkowała o 3,7%, natomiast m/m obniżyła się o 4,5%.
Źródło: FAMMU/FAPA