W ramach Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów powołano nowy zespół ds. nadużyć w produkcji żywności, który wzmocni komunikację pomiędzy Komisją a państwami członkowskimi. Według komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borga, jest to odpowiedź na niedawny skandal dotyczący wykrycia koniny w produktach z wołowiny w kilku krajach europejskich. Borg podkreślił, że nowy mechanizm będzie podobny do istniejącego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF). Będzie miał jednak szersze uprawnienia w sprawach dotyczących fałszowania żywności. RASFF został użyty do wymiany informacji w czasie skandalu z mięsem końskim, ale jego uprawnienia są ograniczone chyba, że zagrożone jest bezpieczeństwo zdrowia ludzi.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska