Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, uruchomiony przez KE w marcu 2015 r. w celu stabilizacji cen na unijnym rynku, został zamknięty 8 maja 2015 r.
W okresie, w którym w UE przyjmowano wnioski o dopÅ‚aty do prywatnego przechowywania wieprzowiny (9 marca – 28 kwietnia 2015 r.)6 w ARR zÅ‚ożono 56 wniosków o dopÅ‚atÄ™ z tego tytuÅ‚u. W tym czasie w UE (wedÅ‚ug informacji KE opublikowanej 18 maja 2015 r.) do przechowania zgÅ‚oszono 64 tys. ton miÄ™sa wieprzowego, najwiÄ™cej w Danii (15,3 tys. ton) i Hiszpanii (13,8 tys. ton). Mniejsze iloÅ›ci zgÅ‚oszono: w Niemczech (8,1 tys. ton), Polsce (7,7 tys. ton), we WÅ‚oszech (5,6 tys. ton), w Holandii (3,8 tys. ton), we Francji (2,9 tys. ton), w Belgii (2,0 tys. ton) oraz Portugalii, Irlandii, Finlandii, Estonii, Szwecji, Austrii, na Cyprze, na WÄ™grzech, w Rumunii i Wielkiej Brytanii (0,2–1,0 tys. ton). WiÄ™kszość (71%) unijnej wieprzowiny zadeklarowano do prywatnego przechowywania przez okres 90 dni.
ŹródÅ‚o: Biuro Analiz i Programowania ARR