Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, uruchomiony przez KE w marcu 2015 r. w celu stabilizacji cen na unijnym rynku, został zamknięty 8 maja 2015 r.
W okresie, w którym w UE przyjmowano wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny (9 marca – 28 kwietnia 2015 r.)6 w ARR złożono 56 wniosków o dopłatę z tego tytułu. W tym czasie w UE (według informacji KE opublikowanej 18 maja 2015 r.) do przechowania zgłoszono 64 tys. ton mięsa wieprzowego, najwięcej w Danii (15,3 tys. ton) i Hiszpanii (13,8 tys. ton). Mniejsze ilości zgłoszono: w Niemczech (8,1 tys. ton), Polsce (7,7 tys. ton), we Włoszech (5,6 tys. ton), w Holandii (3,8 tys. ton), we Francji (2,9 tys. ton), w Belgii (2,0 tys. ton) oraz Portugalii, Irlandii, Finlandii, Estonii, Szwecji, Austrii, na Cyprze, na Węgrzech, w Rumunii i Wielkiej Brytanii (0,2–1,0 tys. ton). Większość (71%) unijnej wieprzowiny zadeklarowano do prywatnego przechowywania przez okres 90 dni.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR