Rosyjski związek drobiarski prognozuje, że do 2020 r. krajowa produkcja drobiu może wzrosnąć o jedną czwartą wobec poziomu z 2012 r. W tym roku w Rosji wytworzone zostanie 3,75-3,8 mln ton tego gatunku mięsa, a celem jest osiągnięcie 4,5 mln ton do 2020 r. Roczny poziom importu będzie oscylował wokół 500 tys. ton. Tegoroczna rosyjska produkcja jaj może wynieść 45 mld szt. wobec 42 mld szt. w 2012 r. Analitycy szacują, że dzięki wdrożeniu państwowego programu rozwoju rolnictwa na lata 2008-2012, rosyjska produkcja drobiu wzrosła w tym okresie o 86%, a produkcja jaj o ok. 10%. Największy zakład produkcyjny mięsa drobiowego w Rosji – firma Prioskolye, wyprodukowała w 2012 r. 453,3 tys. ton, co stanowi 15% całkowitej produkcji w kraju. Drugie miejsce zajęła firma Cherkizovo z poziomem produkcji 299,5 tys. ton i 10% udziałem.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry