Według prognoz służb zagranicznych USDA, w 2016 r. rosyjska produkcja mięsa kurcząt wzrośnie
w skali roku o 4% do 3,7 mln ton wobec 9% wzrostu w 2015 r. Rosnące koszty produkcji oraz popyt konsumencki wrażliwy na wahania cen będą nadal wpływały na wysokość marży producenta.
Mięso drobiu jest preferowane przez konsumentów rosyjskich dzięki konkurencyjnym cenom. Według USDA, spożycie mięsa kurcząt w Rosji w 2016 r. minimalnie wzrośnie – o 0,4% do 3,76 mln ton, ze względu na spodziewane wyższe spożycie wieprzowiny. Wzrost produkcji przyczyni się do wystąpienia ryzyka nadpodaży mięsa kurcząt na rynku rosyjskim. Wśród lokalnych producentów rośnie konkurencja, która skutkuje spadkiem cen rynkowych. W 2016 r. drób pozostanie dla Rosjan nadal najtańszym źródłem białka zwierzęcego. Tegoroczny import mięsa kurcząt do Rosji obniży się prawdopodobnie o połowę do 130 tys. ton z uwagi na trwające nadal embargo na dostawy z UE, USA i innych krajów (do sierpnia 2016 r.) oraz osłabienie wartości rubla.
Największym dostawcą pozostaną prawdopodobnie Białoruś i Brazylia. USDA prognozuje, że w 2016 r. wysyłki mięsa kurcząt z Rosji wzrosną do 70 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA