Od początku 2014 r. Rosja wprowadziła nowe przepisy dotyczące transportu żywca i produktów wieprzowych, jak podaje FAMMU/FAPA. Zasady zostały opracowane przez służby sanitarno-weterynaryjne Rosselkhoznadzor i mają na celu zwalczanie afrykańskiego pomoru świń w kraju. Zgodnie z nowymi przepisami, rolnicy nie będą już mogli sami transportować żywych świń i mięsa wieprzowego. Powstaną firmy logistyczne, które będą miały specjalną akredytację państwową i będą zajmowały się transportem produktów wieprzowych. Według krajowego stowarzyszenia producentów mięsa, wprowadzenie zakazu transportu indywidualnego będzie, obok odstrzału dzików, jednym z najbardziej skutecznych narzędzi w walce z afrykańskim pomorem świń. Choroba często rozprzestrzenia się 200-300 km od epicentrum ogniska za pośrednictwem transportu drogowego. Rolnicy z kolei nie są zadowoleni z nowych przepisów, ich zdaniem drobni producenci zostaną stopniowo wykluczeni z rynku. Eksperci szacują, że wprowadzenie firm logistycznych spowoduje wzrost kosztów produkcji wieprzowiny o 20-30%.