Wartość eksportu mięsa organicznego z Danii do Azji (głównie do Chin kontynentalnych i Hongkongu) wzrosła z poziomu zerowego w 2013 r. do powyżej 4% w 2015 r. W 2015 r. Duńczycy wyeksportowali w tym kierunku mięso organiczne o wartości 1,39 mln EUR, wobec 0,46 mln EUR rok wcześniej. Tym samym zmniejszyła się zależność Danii od odbiorców z Europy na tego typu towary. Wartość wywozu mięsa organicznego z Danii utrzymuje stały wzrost. W 2013 r. Duńczycy wyeksportowali mięso organiczne o wartości 23,1 mln EUR, natomiast w 2014 r. już za 27,56 mln EUR. W 2015 r. wartość tego wywozu zwiększyła się do 33,18 mln EUR. Chiny są obecnie czwartym największym rynkiem zbytu na świecie na mięso organiczne. Pierwsze miejsce zajmują Stany Zjednoczone, natomiast drugie i trzecie należy odpowiednio do Niemiec i Francji.
Źródło: FAMMU/FAPA