W styczniu 2015 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej obniżył się o 6,7%, i wyniósł 14,2 tys. ton. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (11,7 tys. ton, 82,8% udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii obniżył się jednak w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. o 7,7%. Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (2,1 tys. ton, wzrost o 15,0%), Urugwaju (142 tony, spadek o 66,1%), Chile (88 ton, spadek o 25,3%), Islandii (42 tony, wzrost o 22,3%) oraz byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (18 ton, spadek o 44,2%). Zanotowano także niewielki import tego rodzaju mięsa ze Stanów Zjednoczonych (19 ton) oraz ze Szwajcarii (1 tona).