Zwiększona podaż drobiu z produkcji krajowej w 2016 r. skutkowała dalszym spadkiem cen skupu. Przeciętna krajowa cena żywca drobiowego w 2016 r. (według GUS) wyniosła 3,68 zł/kg i była o 6,5% niższa niż w 2015 r.
W pierwszym kwartale 2017 r. ceny skupu kurczÄ…t brojlerów rosÅ‚y i w koÅ„cu marca przekroczyÅ‚y poziom z analogicznego okresu 2016 r. TendencjÄ™ wzrostowÄ… wykazywaÅ‚y w tym czasie także ceny skupu indyków, ale nadal byÅ‚y niższe niż rok wczeÅ›niej. W marcu br. kurczÄ™ta brojlery Å›rednio w kraju skupowano po 3,38 zÅ‚/kg, o 0,3% drożej niż w analogicznym okresie ub.r., a indyki po 5,03 zÅ‚/kg, o 9% taniej. W pierwszym kwartale 2017 r. ceny zbytu tuszek kurczÄ…t odznaczaÅ‚y siÄ™ przewagÄ… tendencji wzrostowych, ale Å›rednio byÅ‚y niższe niż przed rokiem. W marcu br. zakÅ‚ady drobiarskie sprzedawaÅ‚y tuszki kurczÄ…t przeciÄ™tnie po 5,35 zÅ‚/kg, o 14% drożej niż w grudniu 2016 r., ale o 1% taniej niż w marcu 2016 r.
Krajowe tuszki kurcząt są jednymi z najtańszych w Unii Europejskiej. Przeciętna krajowa cena sprzedaży tuszek kurcząt w drugim tygodniu kwietnia 2017 r. wyrażona w walucie unijnej wyniosła 118,30 EUR/100 kg i była o 33% niższa od średniej ceny w UE (177,08 EUR/100 kg).
ŹródÅ‚o: ARR