Według prognoz Komisji Europejskiej z października 2012 r., produkcja brutto mięsa drobiu w UE w 2012 r. wyniesie 12,403 mln ton i będzie o 0,3% wyższa od tej z 2011 r.
Wyniki ubojów drobiu z 2012 roku (do lipca) wskazują na wzrosty produkcji m.in. w Polsce, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Włoszech, natomiast spadek w Hiszpanii. Spowolnienie dynamiki wzrostu miało już miejsce w 2011 r. (+1,1% wobec 3,7% w 2010 r.), ze względu na spadek opłacalności hodowli drobiu spowodowany wysokimi cenami pasz. Na 2013 r. przewidywany jest 0,4% spadek poziomu wytwarzania mięsa drobiu w UE do 12,348 mln ton. Spowolnienie gospodarcze w państwach członkowskich powoduje wzrost zainteresowania konsumentów tańszym gatunkiem mięsa, jak drób.
Komisja prognozuje, że spożycie drobiu w UE wzrośnie w tym i przyszłym roku o ponad 1%. Sprzedaż tańszych elementów (nogi, ćwiartki) będzie rosła w większym stopniu niż droższych (piersi) czy całych tuszek. Unijny eksport drobiu na rynki krajów trzecich wzrośnie w tym roku prawdopodobnie o 5%, stymulowany globalnym popytem.
Zródło: FAMMU/FAPA