Kanada uzyskała prawo eksportu bydła hodowlanego na rynek turecki. Otwarcie rynku tureckiego może przynieść rocznie 4,5 mln USD zysków z eksportu (według szacunków kanadyjskiego przemysłu). Turcja może też stać się dla Kanadyjczyków największym rynkiem zbytu na bydło hodowlane. Ponadto Kanadyjczycy poinformowali o pełnym „znormalizowaniu” handlu wołowiną z Meksykiem. Kraj ten pozostawał zamknięty na dostawy kanadyjskiej wołowiny od maja 2003 r.,
w związku z wykryciem pierwszego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) na terenie Kanady. Co prawda Meksyk otworzył swój rynek na mięso wołowe z Kanady, pochodzące od zwierząt w wieku poniżej 30 miesięcy życia w dalszych miesiącach 2003 r., pozostawiając jednak „zamkniętą furtkę” przed mięsem od starszych zwierząt.
Trzeba podkreślić, że Meksyk pozostaje jednym z trzech czołowych odbiorców mięsa wołowego
i cielęcego z Kanady. Roczna wartość tego handlu kształtuje się na poziomie powyżej 130 mln USD. Pełne otwarcie rynku od 1 października 2016 r., może oznaczać wzrost eksportu sprzedaży kanadyjskiej wołowiny do Meksyku o około 10 mln USD rocznie.
Źródło: FAMMU/FAPA