Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w 2012 roku kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 307 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 5,2% mniej niż w 2011 roku.
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (ponad 126 tys. ton), Urugwaju (blisko 52 tys. ton) oraz z Argentyny (około 52 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie blisko 75%. W 2012 r. import wołowiny z Australii zwiększył się o prawie 17% do ponad 21 tys. ton, natomiast poziom dostaw z USA obniżył się o ponad 2% do około 21 tys. ton. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zmniejszył się o prawie 2% do ponad 15 tys. ton. Obniżyły się także dostawy tych towarów z Serbii (o 19% do 639 ton), Botswany (o 52% do 474 ton) oraz ze Szwajcarii (o ponad 12% do około 5 tys. ton).
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie około 519 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 18,5% mniej niż w 2011 roku. Dostawy na główny rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się o około 40% do prawie 101 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło (63% udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o ponad 29% do około 98 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 12% do około 22 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 26% do około 20 tys. ton). Obniżył się także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 12% do około 16 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 10% do blisko 15 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (o 11% do 12,1 tys. ton), Kosowa (o 29% do około 4 tys. ton) oraz do Albanii (o 17% do około 4 tys. ton). Więcej tych towarów trafiło z Unii jedynie do Norwegii (dwukrotny wzrost do około 15 tys. ton) oraz do Libanu (wzrost o 4% do około 24 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA